Bezienswaardigheden in de omgeving

De Hooglandhoeve bevindt zich middenin de driehoek Antwerpen (B), Hasselt (B) en Eindhoven (NL) en is gemakkelijk bereikbaar. Geel, de barmhartige stede, bekend om haar gezinsverpleging die teruggaat tot de middeleeuwen, maakt deel uit van de Antwerpse Kempen. Het landschap kenmerkt zich door een zanderige bodem, heide, vennen en veengebieden. In de omgeving van de Hooglandhoeve bevinden zich een aantal bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

Nabij de Hooglandhoeve

Sluis 9 te Larum

Sas 9

Sluis 9, of zoals men in de volksmond zegt "Sas 9", is de voorlaatste sluis voor het kanaal Herentals-Bocholt uitmondt in het Albertkanaal. De bouw van dit kleinere kanaal en deze sluis gebeurde oorspronkelijk in opdracht van Napoleon Bonaparte, maar werd na zijn heerschappij stilgelegd. De eerste Belgische koning, Leopold I, maakte het kanaal af tussen 1843 en 1846 en sas 9 leeft tot heden in haar oorspronkelijke staat voort.

Gelegen op slechts 650 meter van het verblijf, is dit de ideale plaats om rustig te picknicken op een bankje, eentje te drinken bij taverne "Den Thijs" of te beginnen aan een toffe fietstocht.

Lees meer Link naar externe website
Oude windmolen in Ten Aard

Molen van 't Veld

In de omgeving van de B&B vindt men een volledig gerestaureerde windmolen uit 1796. Van april tot september, kan je, wanneer het weer het toelaat, elke tweede en vierde zondag van de maand deze molen bezoeken tussen 14u en 17u. De molen is dan in werking en kan bezocht worden onder leiding van een gids. Naast de molen bevindt zich een bakkerijmuseum.

Lees meer Link naar externe website
Baileybrug aan de Mosselgoren

Baileybrug

Op wandelafstand van de B&B vind je een typische Bailey-brug over het kanaal Bocholt – Herentals. Deze brug, waarvan het ontwerp dateert van tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd in 1963 “voorlopig” opgetrokken door het elfde geniebataljon ter vervanging van de Vierendeelbrug die in 1940 opgeblazen werd.

Lees meer Link naar externe website

Lokale wandelgebieden

Natuurgebied Neerhelst

Neerhelst-De Botten

Op slechts 250 m van de B&B bevindt zich het natuurgebied Neerhelst-De Botten, één van de mooiste natuurreservaatjes die Geel rijk is. Dit natuurgebied bestaat uit een zeer mooi afwisselend landschap met hooilandjes, knotwilgenrijen en houtkanten. Kalkhoudend Maaswater sijpelt hier uit het kanaal en welt op in dit gebied. Het is dan ook een trekpleister voor allerlei flora, vogelsoorten en insecten.

Lees meer Link naar externe website
Natuurgebied Mosselgoren

Mosselgoren

Aan de overkant van het kanaal Bocholt-Herentals bevindt zich het natuurgebied Mosselgoren. Hier vind je een variatie aan isotopen gaande van elzenbroekbossen tot rietlanden en poelen. Er huizen dan ook zeldzame vogels zoals rietgors, blauwborst, kleine karekiet, nachtegaal, ... Op het knuppelpad in dit gebied waan je je in een mangrovewoud!

Lees meer Link naar externe website
Het Provinciaal Groendomein Prinsenpark

Prinsenpark

Iets verder van de Hooglandhoeve, op een tiental kilometer fietsen, vind je het provinciaal domein Prinsenpark. In dit 215 hectaren grote domein kan je wandelen, fietsen, joggen en allerlei planten en dieren observeren. Aan de verscheidene vijvers zijn vogelkijkhutten voorzien. Verspreid over het domein zijn zitbanken voorzien voor een gezellige picknick of om gewoon even uit te rusten en te genieten van de omgeving.

Lees meer Link naar externe website
Het Provinciaal Groendomein Hoge Mouw

Hoge Mouw

Tussen Herentals en Retie bevindt zich de Kempische Heuvelrug, een overblijfsel van landduinen die ontstonden toen de zee zich hier terugtrok. Hier middenin, tussen Lichtaart en Kasterlee, vind je het provinciaal domein Hoge Mouw. Naast een populaire plek voor mountainbikers, wandelaars, joggers en ruiters is het speelbos Kabouterberg een grote trekpleister voor kinderen.

Lees meer Link naar externe website

Recreatieparken

pretpark Bobbejaanland

Bobbejaanland

Initieel opgericht door de Vlaamse zanger Bobbejaan Schoepen is Bobbejaanland nu een uitgebreid pretpark met attracties voor jong en oud, nat en droog, wild of rustig. Al dit plezier bevindt zich op slechts zes km van het verblijf, langsheen rustige Kempense landweggetjes.

Lees meer Link naar externe website
Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer

Zilvermeer

Zin in zeilen, watersurfen, zwemmen of zonnen? Hiervoor kan je terecht aan het Zilvermeer in Mol. De voormalige zandwinningsputten bieden heel wat mogelijkheden voor activiteiten op en rond het water. Zo heeft het witte zand van topkwaliteit dat hier ontgonnen werd en wereldwijd geprezen wordt, onder andere prachtige, witte zandstranden nagelaten. Perfect voor genieters van zon en water.

Lees meer Link naar externe website

Stad

De stad Geel

Geel

De Hooglandhoeve bevindt zich in Larum, een deelgemeente van de stad Geel, de "Barmhartige Stede". Deze stad is wereldwijd bekend om haar gezinsverpleging. In navolging van haar beschermheilige de heilige Dimpna, worden in Geel mensen met mentale problemen opgevangen in gezinnen en verzorgd in het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis. Net deze gezinsopvang maakt Geel wereldwijd uniek en een voorbeeld van geïntegreerde hulpverlening. Bekend is ook Palmenmarkt, een jaarlijkse kermis welke aanvangt op de vrijdag voor Palmzondag en 5 dagen duurt. Om de 5 jaar vindt tijdens de Dimpnadagen een groots opgezette ommegang plaats. Tientallen figuranten en levende dieren beelden dan het leven van de beschermheilige de heilige Dimpna uit. In dezelfde periode neemt het theaterspektakel GheelaMania je mee in de legende van Dimpna.

Lees meer Link naar externe website